Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Facebook-manager (36) ontslagen na grooming van 13-jarige jongen

Facebook Meta Mark Zuckerberg

Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft een manager ontslagen die seksueel getinte gesprekken voerde met een 13-jarige jongen. De man heeft toegegeven dat hij over de schreef is gegaan. Een haast surrealistische video waarin hij aangesproken wordt, gaat rond op internet.

Het bedrijf van Mark Zuckerberg bevestigt tegenover TechCrunch dat het om Jeren A. Miles gaat. Hij was Manager of Community Development bij Facebook. In chats met de 13-jarige jongen sprak de 36-jarige Miles veelvoudig over hoe leuk hij de jongen vond en dat hij seksuele handelingen met hem zou willen verrichten. Opvallend is dat moederbedrijf Meta het verhaal onder het tapijt probeert te vegen.

Expliciete appjes naar 13-jarige jongen

De zaak kwam aan het licht door een video van PCI Predator Catchers Indianapolis. Dat is een undercover-programma dat, naar eigen zeggen, pedofielen opspoort en confronteert. Het programma wist de hand te leggen op chatlogs en ondervroeg de voormalig Facebook-manager een uur lang op zijn hotelkamer. De confrontatie werd live gestreamd. De man heeft inmiddels zijn sociale media-accounts verwijderd, maar referenties naar hem staan her en der nog online.

Miles bekent dat hij enkele maanden seksueel getinte gesprekken voerde met een 13-jarige jongen. Uit chatlogs blijkt dat hij dingen als „je bent schattig. Ik wil dingen met je ontdekken wanneer jij er klaar voor bent” en „je mag me alles vertellen, dit is een safe space” zei. Daar blijft het echter niet bij. In een opgewonden bui ging hij volledig over de schreef en stuurde „ik hou ervan wanneer een jongen voorover buigt en me daddy noemt.”

Surrealistische wending

De ontslagen Facebook-manager ontkent dat hij intenties had om met de jongen af te spreken. In chatlogs heeft hij wel meermaals verwezen naar het hotel waar bij verbleef. Ook noemde hij het kamernummer. Dat deed hij echter omdat hij „wist dat de jongen toch niet zou komen.”

De confrontatie heeft een haast surrealistisch einde. Terwijl Miles zijn verhaal doet, gaat de telefoon op zijn hotelkamer een paar keer. Nadat deze niet opgenomen wordt, komen twee hotelmedewerkers de kamer binnen. Ze vertellen dat de moeder van de Facebook-manager naar het hotel heeft gebeld omdat haar zoon live op Facebook wordt lastiggevallen in zijn hotelkamer. Op dat moment vertrekken de programmamakers van PCI Predator Catchers Indianapolis.

Niet nieuwswaardig, volgens Meta

Wat deze zaak extra opvallend maakt, is dat Meta het verhaal onder het tapijt lijkt te willen vegen. Het moederbedrijf van Facebook probeerde TechCrunch af te laten zien van publicatie omdat „andere media er ook niet over schrijven en het niet nieuwswaardig is”, schrijft een journalist van de Amerikaanse technologiesite.

Nooit meer scrollen door Facebook en Insta: Meta overweegt vertrek uit EU

„De ernst van deze beschuldigingen kan niet genoeg worden benadrukt. De persoon is niet langer in dienst van het bedrijf. We zijn deze situatie actief aan het onderzoeken en kunnen op dit moment geen verdere commentaar geven”, aldus een verklaring van een Meta-woordvoerder. Het is onduidelijk of Miles zelf ontslag heeft genomen of is ontslagen.

Share this post