Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Is eiwitpoeder of zuivel slecht voor je huid? Dit zegt de wetenschap

Wie serieus bezig is met sporten, past zijn voedingspatroon op zijn of haar sportieve doelen aan. Drink genoeg water, krijg voldoende vitamines en mineralen binnen en eet genoeg eiwitten, zo luiden de adviezen. Om genoeg eiwitten binnen te krijgen, nemen veel sporters eiwitshakes, al heeft eiwitpoeder niet enkel voordelen. Zo zou je er puistjes van krijgen. We zochten uit wat de wetenschap daarover zegt.

Er zijn veel verschillende soorten eiwitpoeder. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor proteïne gewonnen uit soja, rijst of erwten. Toch blijft er één soort veruit het populairst: whey protein.

Wat is whey?

Wei (in het Engels whey) is een bijproduct van kaas en heeft als grondstof dus melk. Door stremsel toe te voegen, ontbinden de vaste stoffen (de uiteindelijke kaas) van het vocht (de wei). Dit vocht wordt gedroogd en gefilterd tot het poeder is.

Relatie tussen eiwitpoeder en puistjes

Naar de relatie tussen puistjes en eiwitpoeder is veel onderzoek gedaan. Zo werd er in 2012 al een verband aangetoond tussen het drinken van eiwitshakes en acne bij tieners. Vijf jonge atleten met acne werden tijdens deze studie onderzocht. Bij vier van de vijf verdwenen de puistjes nadat ze stopten met eiwitpoeder van wei.

Maar het is niet alleen wei dat in verband wordt gebracht met puistjes. Zo toont ander onderzoek aan dat zuivel (tevens een bron aan eiwitten) in het algemeen een nadelig effect kan hebben op je huid. Terwijl een andere studie vertelt dat „de inname van zuivel in geringe mate verantwoordelijk kan zijn voor acne”.

Relatie tussen voeding en puistjes

Een eenduidig antwoord op de vraag ‘krijg je puistjes van eiwitpoeder of zuivel in het algemeen?’ is er niet echt. Wel heeft het er de schijn van. Daarbij worden er veel meer voedingsmiddelen verdacht van betrokkenheid bij een onrustige huid.

Onderzoek uit 2017 toont aan dat puistjes in relatie staan met een hoge bloedsuikerspiegel, waardoor sommige hormonen en insuline in het bloed stijgen. Dit verhoogt IGF-1, een groeihormoon dat in verbintenis staat met talgproductie. Ook lactose en suikerrijk eten zou IGF-1 verhogen. Als het hormoon uit balans is, kan dit zorgen voor overtallige talgproductie met uiteindelijk acne tot gevolg.

Onduidelijk of whey eiwitpoeder IGF-1 verhoogt

In datzelfde onderzoek is gekeken naar zuivel en de stijging van IGF-1. Echter, het is nog steeds onbekend of bijvoorbeeld melk en eiwitpoeder een stijging van IGF-1 veroorzaken en je dus puistjes krijgt van eiwitpoeder.

Mocht je last hebben van acne, puistjes of mee-eters, dan kan het geen kwaad om een korte periode zonder zuivel of zelfs vegan te leven. Bij vergaande acne is het raadzaam om even langs je huisarts te gaan.

Dit artikel verscheen eerder op de website van onze collega’s van Manners.

5 feiten en fabels over sport: welke moet je niet (meer) geloven?

Share this post