Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Dít is het effect van een week niet sporten op je mentale gezondheid

Sommige momenten zitten we helemaal in de flow. Dagelijks sporten? Heerlijk! Sporten is een goede manier om je hoofd even helemaal leeg te maken en weer op te laden. Maar wist je dat een week niet bewegen al grote gevolgen voor jouw mentale gemoedstoestand heeft?

Merk jij ook dat je minder lekker in je vel zit als je niet beweegt? Dat kan kloppen: uit nieuw onderzoek blijkt dat fysieke inactiviteit een negatieve impact heeft op jouw mentale gezondheid.

De impact van sporten op je mentale gezondheid

Dat voldoende bewegen een grote impact op jouw brein kan hebben, blijkt al uit hoe vaak je moet sporten om je geheugen scherp te houden. Uit een ander onderzoek blijkt ook dat sporten ontzettend goed voor je brein is.

In een nieuw experiment/onderzoek wordt voor het eerst aangetoond welke rol fysieke inactiviteit speelt in jouw mentale gezondheid. Dit onderzoek heet The Mind Race en is een experiment van ASICS.

Het onderzoek werd geleid voor professor Brendon Stubbs. Stubbs is een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van beweging en de mind. Hij onderzocht de geestelijke gesteldheid van fanatieke sporters die ermee instemden om een week lang te stoppen met hun reguliere fitness routine.

Belangrijk om te vermelden: de deelnemers in het onderzoek waren allemaal gezond en hadden geen blessures waardoor ze genoodzaakt worden om hun sporten even op pauze te zetten.

Minder zelfvertrouwen

De resultaten van het onderzoek zijn opmerkelijk: zowel hun cognitieve als hun emotionele welzijn werd door deze break beïnvloed. Zo bleek dat het zelfvertrouwen van deze actieve mensen met 20 procent daalde, en dat hun positieve mindset met 16 procent daalde.

Daar bleef het niet bij, want ook het energieniveau daalde met bijna een kwart (23 procent) en hun vermogen om met stress om te gaan kelderde met 22 procent.

Verbeteringen als je weer beweegt

Ook na die week niet sporten werden de deelnemers in de gaten gehouden. Wat blijkt? Toen de deelnemers hun reguliere sportprogramma weer oppakten, ondervonden ze allemaal directe verbeteringen in hun humeur.

Volgens de onderzoekers hoef je geen uren te sporten om deze positieve effecten te merken. Op basis van de gegevens in het onderzoek blijkt dat slechts 15 minuten en 9 seconden genoeg is om je mentale toestand aanzienlijk te verhogen.

Positief mentaal effect

Professor Stubbs vertelt daarover: „Dankzij nieuwe technologie en de inzet van duizenden mensen hebben we nu precies kunnen vaststellen hoeveel lichamelijke inspanning nodig is om een positief mentaal effect teweeg te brengen. Dit onderzoek helpt om de hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is om de geestelijke gezondheid te verbeteren, te kwantificeren en tastbaarder te maken.”

Met de resultaten van dit onderzoek in gedachten zijn wij in elk geval overtuigd om weer wat vaker te bewegen. Beweging is immers een cadeautje voor je mentale gezondheid. Wil jij ook weer aan de slag, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Op deze manier kom je terug in die flow van sporten.

Dit artikel verscheen eerder op de website van onze collega’s van Bedrock.

5 simpele oefeningen waarmee je veel calorieën verbrandt

Share this post