Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Feit of fabel over koffie? ‘s Morgens koffie drinken droogt je lichaam uit

koffie, droogt koffie uit, is koffie vochtafdrijvend

Het zwarte goud, een bakkie pleur, troost of slobber: zomaar een greep uit de benamingen die wij voor een kopje koffie hebben. Het oppeppende drankje speelt een grote rol in ons leven. Toch dwalen er nog veel fabels over dit onderwerp op het internet rond. Tijd om daar verandering in te brengen. In de rubriek Feit of fabel gaan we in gesprek met experts om de waarheid boven tafel te krijgen. Met vandaag: droogt koffie op de vroege morgen je lichaam uit?

Je hebt wellicht eens gelezen dat je ‘s morgens beter eerst een glas water kunt drinken, omdat koffie jouw lichaam uit zou drogen. Na een nacht slapen is jouw lichaam namelijk al wat uitgedroogd, onder andere omdat je ‘s nachts vocht uitzweet. Een kop koffie zorgt er alleen maar voor dat je nóg meer uitdroogt. Of valt dat allemaal toch wel mee?

Metro sprak met voedingswetenschapper en epidemioloog Trudy Voortman en voedingswetenschapper Vincenzo Fogliano over de uitdrogende eigenschap van koffie.

Droogt koffie het lichaam uit?

De dag beginnen met koffie? Volgens Voortman kan dat absoluut geen kwaad. „Koffie is gezond en past gewoon in een gezonde levensstijl. Je kunt jouw dag gewoon beginnen met een kop koffie als je dat lekker vindt: het drankje heeft geen uitdrogende functie. Je plast er dus niet meer vocht door uit dan dat je zou doen van een glas water, een glas thee of frisdrank.”

Ook voedingswetenschapper Vincenzo Fogliano ziet geen redenen om die kop koffie ‘s morgens te laten staan of te verruilen voor een glas water. „Persoonlijk vind ik het fijn om iets te eten bij mijn ochtendkoffie, maar de dag beginnen met alleen een kop koffie kan zeker geen kwaad.” Volgens hem is het om het even of je de dag begint met een kop koffie of een glas water. Beide komen je vochtbalans volgens de voedingswetenschapper ten goede. „Het is zeker belangrijk om je vochtbalans na het slapen in de gaten te houden, maar vergeet niet dat 95 procent van de koffie bestaat uit water.”

Het Voedingscentrum raadt aan om dagelijks minimaal 1,5 tot 2 liter te drinken. Daarbij hebben we fijn nieuws voor alle koffieleuten: volgens Voortman mag je een paar kopjes koffie hier gewoon bij meetellen.

Sneller plassen

Waar komt de harde overtuiging dat koffie drinken zorgt voor uitdroging dan vandaan? Voortman heeft daar wel een verklaring voor: „Koffie zorgt er wel voor dat je sneller moet plassen. Je plast er echter niet meer van. Het kan dus inderdaad zo zijn dat je meteen naar het toilet moet als je een kopje koffie gedronken hebt, maar dat kan ook zo zijn bij thee. Dat komt namelijk door de cafeïne.”

Conclusie

Droogt koffie het lichaam uit? Oordeel: niet waar. Koffie droogt het lichaam niet uit. Door de cafeïne kan het zijn dat je sneller naar het toilet moet, maar je plast er niet meer vocht door uit dan dat je zou doen van een glas water of thee. Dat maakt het oppeppende drankje dus niet uitdrogend. Volgens experts Voortman en Fogliano kan het dus geen kwaad om ‘s morgens koffie te drinken als eerste drankje van de dag.

Meer feit- of fabelartikelen van Metro lezen? Je vindt ze hier.

Feit of fabel over koffie: koffie is lang niet zo verslavend als we denken

Share this post