Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Dilemma: ‘Buurvrouw betaalt niet mee aan de straatbarbecue maar eet wél alles op, zeg ik er iets van?’

dilemma-bbq

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Metro deelt iedere week het dilemma van een lezer. Deze week: Jolien (41), die baalt dat haar buurvrouw ongeremd eet tijdens de straatbarbecue, zónder ervoor te betalen.

„In onze straat vieren we het einde van de zomer steevast met een buurtbarbecue. Supergezellig, want in de zomermaanden is het praktisch uitgestorven – iedereen is immers op vakantie. Hartstikke leuk dus, om te horen hoe iedereen het heeft gehad. En ook mijn drie kinderen zijn maar wát blij dat ze weer met hun buurtvriendjes kunnen spelen.

Dilemma: ‘Buurvrouw betaalt niet, eet wel me’

Voor die barbecue laten we altijd heel luxe catering verzorgen. Natuurlijk, we zouden ook zélf allemaal wat kunnen maken. Dat deden we een paar jaar lang ook, maar het kwam er steeds op neer dat iedereen tot vijf minuten vóór aanvang gestrest kipspiesjes in elkaar stond te draaien of salades aan het mengen was. Stonden we vervolgens allemaal oververhit gezellig te doen. En dat terwijl het weekend al druk genoeg is door sportende kinderen, de weekboodschappen en andere verplichtingen. Gelukkig waren we het unaniem eens over die catering: voor 25 euro per persoon krijgen we nu een compleet verzorgde barbecue. Daardoor is het enkel nog een kwestie van het ding aanzetten, vlees bakken en klaar zijn we.

Hongerige buurvrouw

Mijn buurvrouw Liesbeth is steevast van de partij met haar gezin. Liesbeth heeft een bewogen tijd achter de rug. Ze had last van ernstig overgewicht en kreeg een paar jaar geleden een maagband. Een fikse operatie, maar ze viel maar liefst dertig kilo af, een hele prestatie. Door die band zit haar maag sneller vol, waardoor ze minder eet. Om die reden betaalt ze ook nooit mee aan de straatbarbecue. ‘Ik neem toch maar één hamburgertje en eet de rest wel mee van het menu van mijn man, meer krijg ik toch niet binnen’, riep ze een paar jaar geleden.

Je begrijpt dat ik vol verbazing toekeek hoe ze vervolgens los ging op het buffet. Niet alleen ‘één hamburgertje’, er gingen ook stokbroodjes, een paar spiesjes en worstjes, salades, satésaus, een paar wijntjes in en zelfs – ik verzin dit niet – een chocolade ijsje. Ze at zelfs meer dan ik! Die eerste keer kon ik het nog wel naast me neerleggen, maar de afgelopen twee barbecues was het hetzelfde verhaal. Vreemd, want je zou denken dat ze geen eetlust heeft door die maagband. Ik weet er natuurlijk het fijne niet van, maar het schijnt dat zo’n band wel weer kan oprekken – ze is namelijk ook alweer de nodige kilo’s aangekomen.

Altijd hetzelfde excuus

Ik stoor me er dus ontzettend aan, want is het niet meer dan logisch dat ook zij meebetaalt aan het eten? Zelf ben ik ook geen grote eter, moet ik dan ook gierig gaan doen? Toch hoor ik ieder jaar weer hetzelfde excuus – of nou ja, eigenlijk roept ze dat ze zelf niks hoeft, om vervolgens toch te gaan eten – en ik merk dat ik nu tegen de komende barbecue op begin te zien. Mijn man vindt dat ik het moet loslaten als ik weer eens met mijn ogen rol na een gesprek met Liesbeth. Hij heeft geen zin in burengedoe en kan daarnaast goed met de man van Liesbeth. ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’, is zo ongeveer zijn motto. Maar ben ik geen dief van mijn portemonnee als ik er niks van zeg? Ik vind het best een dilemma.”

Vorige week

Vorige week gaven Metro-lezers advies aan Amira, die een lieve schoonvader heeft, maar minder blij is met z’n natte begroetingskussen. Zo schrijft Irma: „Niet zeuren… Ik zou willen dat mijn (schoon)vader mij natte zoenen zou geven. Wees dankbaar dat je hem nog bij je hebt. Die zoenen ga je missen als hij er straks niet meer is!” Laura vindt: „Gewoon aangeven. ‘Luister, ik vind je een lieve schat. Maar ik hou niet van die kussen. Zullen elkaar een box of hand geven? Knuffelen is ook goed’. Dat helpt bij mij erg goed. Ik hou echt niet van dat gezoen.” Danielle denkt dat het allemaal zo ingewikkeld niet hoeft te zijn: „Gewoon zeggen dat je dat niet wilt, waarom zo moeilijk doen terwijl het zo makkelijk kan zijn?!”

Wil je nog meer adviezen van onze lezers lezen? Check dan onze Facebookpost:

‘Het is een schat van een man, maar na elke begroeting sta ik mijn wangen weer droog te poetsen.’

Posted by Metro Holland on Wednesday, September 7, 2022

Dilemma: ‘Ik baal dat mijn schoonvader me altijd begroet met drie natte zoenen, wat doe ik eraan?’

 

Share this post