Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Dilemma: ‘Ik heb een abonnement bij het bedrijfje van mijn goede vriendin maar wil er vanaf, kan ik dat maken?’

dilemma-bloemenabonnement

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Metro deelt iedere week het dilemma van een lezer. Deze week: Mare (31), die in een behulpzame bui een abonnement bij het bedrijfje van haar vriendin afsloot, maar daar eigenlijk vanaf wil.

„Ze droomde er al jaren over, mijn goede vriendin Liselotte. Een eigen bloemenzaakje. Ze is gek op bloemen, haar hele huis staat er altijd vol mee. Maar ze is ook een alleenstaande moeder en haar baan gaf haar altijd financiële zekerheid – de vaste lasten moesten immers wel betaald worden. Toch was ze op een bepaald punt niet meer blij met haar job en durfde ze de sprong tóch te maken. Sinds vorig jaar heeft ze dus een eigen bloemenwinkel.

Superstoer, vond en vind ik het. Je moet van tevoren maar hopen dat het gaat lopen, zo’n eigen onderneming. Liselotte had in het begin gelukkig al een paar vaste klanten, maar het liep ook weer niet meteen storm. Bloemen zijn een luxeproduct, en in deze tijden van prijsstijgingen maken mensen toch andere keuzes. Bovendien is een bosje tulpen uit de supermarkt stukken goedkoper dan een groot veldboeket – al is dat laatste wel práchtig.

Abonnement

Hoe dan ook, Liselotte liet zich er niet onder krijgen en bedacht allerlei manieren om meer klanten te krijgen. Eén daarvan was een bloemenabonnement. Je sluit het af en krijgt elke twee weken een nieuw boeket bezorgd. Kosten: 45 euro per maand. Natúúrlijk bood ik ook aan er een af te sluiten, toen ze erover begon. Niets mooier dan een prachtige bos in je woonkamer. En er waren meer klanten die zo’n abonnement afsloten, dus Liselotte was als een kind zo blij met deze constructie, die maandelijks ook enige financiële zekerheid bood.

In het begin was ik heel blij met mijn bloemen, alleen gaandeweg merkte ik toch dat zo’n abonnement toch niet superhandig is. Zo is elke twee weken een nieuwe bos best vaak, helemaal als je een paar keer op vakantie bent. Bovendien ben ik erachter gekomen dat ik best vaak bloemen krijg. Met een verjaardag, als attentie, of als er iets te vieren is. En hoewel een bosje meer of minder niet misstaat in huis, vind ik het toch net iets te zonde daar elke maand 45 euro voor neer te tellen – je komt toch uit op meer dan 500 euro per jaar.

Dilemma: wel of niet opzeggen?

Maar ja, we zijn inmiddels een jaar verder en hoewel de zaak van Liselotte prima loopt, is het nog geen vetpot. Ze moet hard werken en hoewel de cijfers positief zijn, maakt ze nou ook weer geen dikke winst. Nu ik bij nader inzien van mijn bloemenabonnement af wil, voel ik me best wel bezwaard om dat aan te kondigen. Zeker omdat ze laatst al over een andere vriendin klaagde die het hare had opgezegd. Tja, toen durfde ik er geen schepje bovenop te doen, natuurlijk. Maar elke maand dat geld door de kraan spoelen, vind ik ook zonde. En hoewel ik Liselotte door dik en dun steun, kan het ook niet zo zijn dat ik me verantwoordelijk voel voor haar bedrijf? Ik weet dat ik dit gewoon zou moeten kunnen zeggen, maar het voelt alsnog als een dilemma. Misschien ook omdat ik conflictsituaties liever vermijd – en hoewel dit geen conflict hoeft te zijn, voelt het wel hoogstens ongemakkelijk. Dus: doen alsof er niks aan de hand is, of toch aankaarten?”

Wat vind jij dat Mare moet doen? Reageer op onze Facebook-pagina! De reacties worden dan volgende week gepubliceerd.

Vorige week

Vorige week gaven Metro-lezers advies aan Isa (31), die twijfelt of ze haar vriendin moet vertellen dat haar verloofde in een dronken bui handtastelijk was.

Rachel zegt: „Misschien hem erop aanspreken samen met die andere vriendin, of samen naar haar toe gaan. Ik zou dit zeker vertellen, maar heel voorzichtig. Het kan ook jullie vriendschappen kosten als ze het niet gelooft.”

Lisa vindt: „Zeker weten vertellen, vooral omdat het bij meerdere personen is gebeurd. Nu kan ze er nog een gesprek over hebben en evalueren of hij de persoon is met wie ze wil trouwen. Best case scenario is dat dit is wat het is, worst case scenario is dat hij al tijden vreemdgaat en het huwelijk gebruikt om dit te verbergen. Er is niks erger dan erachter komen dat je getrouwd bent met iemand die liegt en bedriegt, en je vriendinnen daar al die tijd van op de hoogte waren.”

Carla denkt er anders over: „Hij was dronken, dan kan je het hem niet aanrekenen, je weet zelf wat en hoe hij was, dat voel je zelf echt wel aan.”

„Hij deed alsof er geen vuiltje aan de lucht was, dus dat doet me ook twijfelen – misschien was hij echt straalbezopen en weet hij er niks meer van.”

Posted by Metro Holland on Wednesday, June 7, 2023

Dilemma: ‘Ik wil niet meer elk jaar met mijn schoonfamilie op vakantie en mijn man wel, wat nu?’

 

Share this post