Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Cheat day? Volgens de wetenschap is dat geen goed idee en wel hierom

We weten allemaal dat gezond eten belangrijk is voor onze hersenen. Maar je kunt jezelf in het weekend toch wel trakteren op chips, chocolade of koekjes? Volgens de wetenschap absoluut niet.

Onderzoekers van de Universiteit van New South Wales (UNSW) in Australië stellen dat een cheat meal kan leiden tot gewichtstoename. Een zak chips op z’n tijd kan zelfs de hersenfuncties en darmgezondheid beïnvloeden. De wetenschappers kwamen tot deze conclusie nadat ze het gedrag van ratten en knaagdieren bestudeerden.

Onderzoek met ratten

Het team voerde experimenten uit met twaalf gezonde ratten die standaard rattenvoer kregen. Daarnaast waren er drie groepen van twaalf ratten die soms ook bewerkt voedsel kregen met veel suiker. Dus eigenlijk een soort van chocolade of chips voor ratten. Ben je trouwens benieuwd of je van chocolade puistjes krijgt? Een dermatoloog gaf ons daar onlangs uitleg over.

De onderzoekers hebben voor en na het proces het kortetermijngeheugen en de bacteriën in de ontlasting van de ratten gemeten.

Ze hebben de ratten ook gewogen en bijgehouden hoeveel van elk voedseltype ze consumeerden. Op die manier wisten ze precies hoeveel cheat meals elke rat had gegeten. Aan het eind van de studie werden beide groepen met elkaar vergeleken.

Kunnen we toch geen chips eten?

Uit de resultaten bleek dat ratten die af en toe een cheat meal aten minder bacteriën in hun darmen hadden. Ze hadden meer bacteriën die verband hielden met obesitas en minder goede bacteriën die het gewicht in evenwicht houden. Ze hadden ook last van cognitieve stoornissen. De ratten konden bijvoorbeeld minder makkelijk informatie verwerken of dingen onthouden, nadat ze hun ratten chips hadden gegeten.

Deze resultaten dragen bij aan het groeiende bewijs dat je voeding invloed heeft op de gezondheid van je hersenen. Veranderingen in het darmkanaal als reactie op ons dieet kunnen onze hersenen en gedrag beïnvloeden. En zeker niet in de positieve zin. Het lijkt erop dat langdurig gezond eten zowel de darmen als de hersenen ten goede komt. Laat die zak chips dus maar even staan.

Verslaafd raken aan lippenbalsem, kan dat?

Share this post