Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Carice van Houten heeft steun aan een klimaatpsycholoog, internet slaat op hol

Carice van Houten klimaat milieu klimaatpsycholoog milieupsycholoog

Actrice Carice van Houten heeft gemeld dat zij een klimaatpsycholoog bezoekt. Een klimaat-watttt? Dat is zo’n beetje de strekking van de reacties op sociale media op dit nieuwe fenomeen. Veel mensen vinden dat Nederland gek geworden is.

Dat Carice van Houten zich zorgen maakt over het klimaat en onze aarde, dat is wel duidelijk. Van Houten geeft aan zich sinds enkele maanden in te zetten voor het klimaat. Of als klimaatactivist, zo je wilt. „Als je de realiteit durft te zien, en ik durfde dat eerlijk gezegd pas drie maanden geleden, dan kan je niet anders dan in actie komen”, zei zij onlangs. Een van Nederlands grootste actrices zegt vooral gedreven te zijn door de liefde voor haar 6-jarige zoontje, zodat die later niet kan vragen: waarom heb je niets gedaan toen het nog kon?

Carice van Houten bij Rabobank en op de A12

Van Houten en andere activisten van Extinction Rebellion en Milieudefensie bezochten onlangs een Rabobank-vergadering in Utrecht. Zij willen dat de CO2-uitstoot van de bank en de bedrijven en projecten waarin zij investeert, in 2030 minimaal 45 procent lager zal zijn dan in 2019. Carice van Houten sprak bij die bijeenkomst. Vorige week protesteerde zij ook mee bij de zoveelste betoging op de A12 in Den Haag. Daar lijmden zich veel klimaatactivisten aan de snelweg vast. Van Houten werd er natgespoten door een waterkanon en werd net als vele anderen aangehouden.

De 46-jarige moeder kreeg na de A12-actie een berg haatreacties over zich heen. Op Instagram gaf Van Houten richting haar 1,2 miljoen volgers ‘graag gedaan’ als reactie. Ze schreef: „Voor alle haters out there: ik stond vandaag in Den Haag voor het mooiste dat we hebben. Het leven. Ook dat van jullie en jullie kinderen. Graag gedaan. Dat meen ik. Groetjes van jullie hypocriete k*****wijf.”

In gesprek met een klimaatpsycholoog

Nu heeft Carice van Houten dus haar heil gezocht bij een klimaatpsycholoog. Nu is eigenlijk het verkeerde woord, want zij sprak er meer dan twee weken geleden al over met NRC. Deze week verscheen er echter weer een artikel over, nu van De Telegraaf. Daarin is de strekking dat niet alleen Van Houten, maar veel meer Nederlanders inmiddels steun zoeken bij een klimaatpsycholoog. „Carice heeft er goed aan gedaan”, zegt een klimaatpsycholoog in het stuk. „Als je vastloopt in je gevoelens, dan is het goed om deze te benoemen.”

Klimaatpsychologen hebben zich verenigd in een stichting met inmiddels zo’n zeventig wetenschappers, onderzoekers, behandelaars, beleidsmedewerkers, inspirators en opleiders. Zij stellen dat volgens het CBS 75 procent van de Nederlanders zich zorgen om het klimaat maakt en dat de klimaatpsycholoog voor velen kan helpen („we hebben nog veel werk te doen”). De relatief nieuwe beroepsgroep biedt een luisterend oor, maar werkt ook aan gedragsverandering van mensen die bij hen aan de (klimaat)bel trekken.

‘Nederland is een open inrichting’

Sinds het artikel in De Telegraaf gaat het op internet los. Natuurlijk zijn er mensen die de klimaatpsycholoog helemaal prima vinden, maar op met name Twitter wordt er op z’n zachtst lacherig over het beroep gedaan (en over mensen die een klimaatpsycholoog bezoeken). Zo is het stuk koren op de molen van bijvoorbeeld Ongehoord Nieuws-presentatrice Raisa Blommestijn: „Het nieuwste beroep: de klimaatpsycholoog, waar mensen met een ziekelijke angst voor klimaatverandering terecht kunnen. Dit land is verworden tot een open inrichting.” Blommestijn kreeg zelf dit weekend de lachers op haar hand door met één blik op een groen weiland en wat bloeiende bomen vast te stellen dat er geen stikstofprobleem is.

Maar nu zijn dus Carice van Houten en de klimaatpsycholoog aan de beurt.

Reacties op ‘de klimaatpsycholoog’

We kunnen op deze plaats een ellenlange lijst van reacties plaatsen, maar we hebben er een paar uitgepikt. Zoals Kimmie: „Carice van Houten bezoekt de klimaatpsycholoog. Ik wist niet eens dat het bestond. Blijkt echt zo te zijn . Nieuwe handel voor de woke-gemeenschap.” Joep is stellig: „Een klimaatpsycholoog bestaat niet. Is een zelfbedachte ‘titel’.” Sjoerd ziet een alternatief: „Als je overweegt naar de klimaatpsycholoog te gaan, zou ik in plaats daarvan een boom knuffelen of anderszins de natuur gaan beleven. Minder duur en veel poëtischer.”

Iemand die twittert onder de naam Frummel heeft ook een mening: „Carice van Houten moet niet naar een klimaatpsycholoog gaan, maar naar een aandachtpsycholoog. Of een gewone. Dat mag ook.” ‘De wereld is gek’, ‘Echt, veeg me op’, ‘Carice is af’, het komt op sociale media allemaal langs. Hans, tenslotte, maakt een vergelijking: „De klimaatpsycholoog. Dat is net zoiets als de sterrenwichelaar. De astroloog. Of Klazien uit Zalk.”

Jutta Leerdam in College Tour weer zeer open over menstruatie en eetprobleem, gemopper op Twitter

Share this post