Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Buiten zijn is goed voor je slaap, aldus dit nieuwe onderzoek

slapen, slaap

Niks lekkerder dan na een dag binnen zitten even naar buiten gaan, of – nu het nog steeds redelijk vroeg donker is – tijdens je lunch een wandeling buiten maken. Maar heeft dat naar buiten gaan ook voordelen voor op de lange termijn? Dat is onderzocht door een internationaal team van onderzoekers. De uitkomst, gepubliceerd in de Journal of Affective Disorders, laat zien dat het ook goed is voor je slaap.

Naar buiten gaan is eigenlijk altijd een instant boost voor je humeur. Dit komt onder andere omdat je buiten wordt blootgesteld aan natuurlijk licht – ook als het bewolkt is. Maar dat niet alleen, natuurlijk licht is ook goed voor je biologische klok.

Vroeger was die biologische klok nog goed afgestemd op de zon en de maan, maar omdat we nu de hele dag in kunstlicht zitten en naar heldere schermen kijken, is onderscheid tussen dag en nacht vervaagd. Ons lichaam kan dan niet meer zo goed bijhouden hoe laat het is en dat kan slaapproblemen opleveren.

Hoe langer je buiten bent hoe beter voor je slaap

Mensen met slaapproblemen zijn vaak wel bekend met tips als ‘s avonds niet meer op een scherm kijken en voor het slapen gaan een ontspannen oefening doen. In dit onderzoek is gekeken naar het belang van blootstelling aan daglicht voor de slaap.

Er werd in deze studie gebruik gemaakt van de UK Biobank, een database met genetische en gezondheidsinformatie van meer dan een half miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk.

In dit onderzoek brachten de deelnemers gemiddeld dagelijks 2,5 uur buitenshuis door. Voor elk extra uur dat de deelnemers buiten waren, werd hun nachtrust beter. Ze hadden minder problemen met inslapen en doorslapen, konden gemakkelijker wakker worden en ervaarden meer alertheid gedurende de dag.

Dit nieuwe onderzoek laat dus zien dat om slaapproblemen te voorkomen, het niet alleen belangrijk is om te zorgen voor voor een goede slaaphygiëne, ook moeten we overdag zoveel mogelijk naar buiten.

Elke dag naar buiten

Eerder onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk suggereerde nog dat we minstens 120 minuten per week in de natuur door zouden moeten brengen om onze gezondheid te ondersteunen. Deze nieuwe studie toont aan dat, als het je gaat om een goede nachtrust, langer naar buiten nog beter is.

Zie dit onderzoek als een reminder om buiten zijn op je prioriteiten lijstje te zetten. Je hoeft je heus niet iedere dag helemaal over te geven aan forest bathing, een wandeling door het park in de buurt is altijd beter dan niet naar buiten gaan.

Stress tegengaan? Groen helpt. ‘Kijk desnoods vijf minuten naar je kamerplant’

Share this post