Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Bijzondere plek op aarde lijkt hersenen minder snel te verouderen

hersenen Amazone

In de Amazone leven verschillende stammen die weinig contact hebben met de westerse wereld. Deze levensstijl blijkt een stuk gezonder dan die van ons. Het lijkt er zelfs op dat deze bevolkingen gezondere hersenen hebben en langer jong blijven.

Een nieuwe studie, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, bestudeerde twee bevolkingsgroepen in de Amazone: de Tsimanen en Moseten. Het onderzoek richtte zich vooral op de verschillen tussen de hersenen van deze bevolkingen en onze (westerse) bevolking.

‘Jonger worden’ is ook een ding trouwens. Metro schreef onlangs nog over het fenomeen ‘ouderdom terugdraaien‘.

Hersenen van inheemse bevolkingen zijn gezonder

Hoofdonderzoeker Hillard Kaplan van de Chapman University in Californië werkt al decennialang in de regio. Dankzij zijn netwerk kon het team meer dan elfhonderd bewoners tussen de 40 en 94 jaar bestuderen. Ze vergeleken het hersenvolume van de deelnemers met vergelijkbare studies van westerse samenlevingen.

De Tsimane-hersenen verliezen ongeveer 2,3 procent van hun volume per tien jaar. Bij de Moseten lag dit percentage met 2,8 procent een tikkeltje hoger. Beide volken verloren minder hersenvolume dan mensen in westerse landen. Die ervaren een daling van 3,5 procent per decennium. Hoe ouder de bevolking, hoe groter het contrast tussen de samenlevingen.

Amazone hersenen.v1
Een familie van Tsimanen. Foto: Courtesy of Michael Gurven / UC Santa Barbara

Te veel calorieën en te weinig beweging

Kaplan beschreef dat mensen die in de Amazone leven fysiek hard werken om aan hun voedsel te komen. In tegenstelling tot de westerse beschavingen. „We eten te veel calorieën en bewegen te weinig. Dat heeft een slecht effect op onze hersenen.”

De lagere percentages van dementie, hart- en vaatziekten en diabetes, bij zowel Tsimane als Moseten, laten zien dat de levenstijl een directe invloed heeft op veroudering. De onderzoekers beweren dat vooral voeding en lichaamsbeweging erg belangrijk zijn voor een lang en gezond leven.

Hoe houden we onze hersenen gezond?

Maak je geen zorgen. Je hoeft volgens de wetenschappers echt niet op je eigen voedsel te jagen. Maar er is wel een tussenweg waar mensen uit westerse landen veel van kunnen leren. Wat deze tussenweg precies inhoudt blijft nog even een raadsel.

Vervolgonderzoek is gericht op hoe we de levensstijl van deze bevolkingen kunnen toepassen in de westerse wereld om onze hersenen gezonder te houden. De tactiek zorgt er hopelijk voor dat we langer gezond en jong blijven. Er is al wel iemand die een manier heeft gevonden. Een 45-jarige man gaf miljoenen uit om zich weer 18 jaar te voelen. En het lijkt te lukken… Je leest alle details in dit artikel.

Dit drankje is het beste voor hydratatie, en nee het is niet water

Share this post