Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Bijna helft van de Nederlanders heeft poepangst: zo krijg je er schijt aan

poepangst, wc-rollen

Sommigen zijn bang voor spinnen, anderen zijn bang voor hoogtes… en dan heb je nog degenen die bang zijn voor poepen buitenshuis. Maar liefst 41 procent van de Nederlanders durft geen grote boodschap buiten de deur te doen. Een poepdokter vertelt waardoor dit komt én hoe je van die ‘angst’ afkomt.

Het nieuws komt naar voren uit onderzoek van onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van badkamerspecialist Saniweb onder meer dan 1.500 respondenten.

Vooral vrouwen hebben er last van

Uit het onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de Nederlanders (28 procent) niet naar het toilet durft wanneer zij weten dat anderen hen zullen horen. Vrouwen schamen zich iets vaker dan mannen tijdens het poepen. Eén op de vier mannen heeft hier namelijk helemaal geen problemen mee, tegenover 18 procent van de vrouwen. Nogal een verschil dus.

Nienke Gottenbos is ‘poepdokter’ van beroep en ziet dat veel mensen last hebben van poepangst. „Het is een soort oerverschijnsel. We zijn bang om uit de groep verstoten te worden als we iets doen wat niet de sociale norm is. Poepen valt daar ook onder, ook al doet iedereen het.” Verder vertelt ze dat het te maken heeft met de huidige maatschappij: „We zien tegenwoordig dat steeds meer lichamelijke functies als vies worden beschouwd, denk ook aan bijvoorbeeld schaamhaar. We hebben liever niet dat andere mensen weten dat we gepoept hebben. Al hebben sommige mensen er letterlijk schijt aan.”

Tips om van je poepangst af te komen

Grottenbos heeft over dit fenomeen een boek geschreven genaamd De Poepdokter – Gezond van Mond tot Kont. Ze schrijft dat veel mensen zich niet echt veilig voelen op bijvoorbeeld het kantoortoilet, dat dat verkrampend werkt, waardoor het ontlasten niet lukt.

Ook op kantoor moet volgens Gottenbos gedacht worden aan een goede wc met een prettige sfeer. Met deuren die helemaal afgesloten kunnen worden en misschien zelfs een muziekje. „Dat helpt heel erg. Zeker als je een nieuw kantoorgebouw in gaat richten: maak het toilet een prioriteit. Het is ook voor werkgevers heel belangrijk dat de darmflora van hun werknemers goed is. Als je je afvalstoffen niet goed kwijt kunt op kantoor, dan leidt dat niet alleen tot darmproblemen, maar het heeft ook invloed heeft op je vermogen om te focussen, dingen te onthouden én op je immuunsysteem en dus leiden goede toiletten tot minder ziekteverzuim.”

Ook heeft Grottenbos een aantal tips. Ze geeft aan dat een noise cancelling koptelefoon werkt om van je poepangst af te komen – wat overigens een van de weinige producten is die goedkoper zijn geworden –  of gewoon je ogen te sluiten en doen alsof je thuis bent. „De twee belangrijkste dingen zijn: ga als je moet en neem de tijd.”

‘Chateau Meiland’ nu echt verkocht: een terugblik op de leukste momenten

Share this post