Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

7 tips om tientallen liters drinkwater per dag te besparen in je huis

water-sparen-thuis-tientallen-liters-drinkwater-per-dag-besparen-huishouden-nederland

Er is een drinkwaterprobleem in Nederland, vooral veroorzaakt door huishoudens die massaal water verspillen. Zeven simpele tips om thuis tientallen liters drinkwater per dag te besparen.

Nederland staat aan de vooravond van een watertransitie. Door de toenemende droogte komt de drinkwatervoorziening in ons land in gevaar. Vooral consumenten zullen in de nabije toekomst moeten gaan besparen op het verbruik van hun water. Huishoudens verbruiken namelijk bijna driekwart van het drinkwater in ons land.

Het kabinet wil dat Nederlanders in 2035 nog maar 100 liter drinkwater per persoon per dag verbruiken; nu is dat nog 125 liter. Brancheorganisatie Techniek Nederland denkt dat die besparing alleen mogelijk is met een watertransitie; innovatieve, technische maatregelen om drinkwater te besparen.

Tips om thuis drinkwater te besparen

Maar je kunt zelf ook helder nadenken en bewuster met je drinkwater omgaan. Zeven simpele tips.

1. Korter douchen

De gemiddelde doucheduur in Nederland is volgens het CBS 7,7 minuten. Het gemiddelde aantal liter drinkwater per persoon per dag voor het douchen komt uit op 46,2. Afhankelijk van het type douche verschilt het watergebruik tussen de 44,6 en 79,6 liter per douchebeurt. Tel uit je winst als je 4 minuten korter doucht, wat echt heel makkelijk te doen is. Bijvoorbeeld door de douche uit te zetten als je jezelf inzeept. Wij zouden zeggen: maak er een sport van, en probeer steeds korter te douchen. Minder schoon word je er niet om.

Hang dit rekensommetje op je douchedeur: een douche zonder spaarknop verbruikt 10 tot 13 liter water per minuut. Een douche met spaarknop 4,5 tot 7 liter per minuut. Trouwens: iedere dag douchen is geen must voor je hygiëne. Het is voor je huid zelfs beter als je om de dag doucht. Prima te doen als je veel thuiswerkt.

2. ‘s Nachts niet doorspoelen

We spoelen in Nederland nog altijd ons toilet door met drinkwater, wat natuurlijk van de zotte is. Hoe dan ook, een toilet zonder spaarknop verbruikt 10 liter water per beurt. Een toilet met spaarknop 2 tot 6 liter. Een simpele tip waarmee je al liters bespaart: ‘s nachts niet doorspoelen. Vind je dat niet fris, dan kun je tijdens je verkorte douchebeurt water opvangen in een emmer, en die ‘s nachts gedeeltelijk in het toilet legen na het plassen.

Ook kun je een verdringer (een met water gevulde fles) in de toilettank plaatsen, om de hoeveelheid water die nodig is om door te spoelen te verminderen.

3. Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen en scheren

De mens is een lui en ongeïnteresseerd wezen, zo blijkt tijdens het tandenpoetsen en scheren. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen de kraan laten stromen tijdens deze verzorgingsrituelen. Mee stoppen, scheelt zo ook weer een paar liter per week.

4. Zet een regenton in je tuin

Met een regenton bespaar je tot wel 7000 liter water per jaar, afhankelijk van factoren als een tuin en auto. Er valt jaarlijks in ieder geval veel regenwater en dat vang je makkelijk op. Je kunt met een regenton regenwater opvangen voor je planten bijvoorbeeld. Of je wast er je auto gratis mee, in plaats van met drinkwater.

5. Gebruik je vaatwasmachine effectief

De meeste Nederlanders hebben tegenwoordig een vaatwasmachine in huis. En veel sluiten de dag af met nog vlug even een vaatwasje, of de machine nou wel of niet vol zit. Je bespaart tientallen liters water per week als je de vaatwasmachine alleen aanzet als die vol zit.

6. Gebruik je wasmachine effectief

Ook de wasmachine gebruikt drinkwater en waarschijnlijk was jij je kleren net als veel andere Nederlanders ook te vaak. Maar los daarvan kun je pas echt veel water besparen door alleen grote wasjes te draaien. Stoppen dus met die miniwasjes waarmee je nog niet eens een kwart van je trommel vult. Daarenboven is het aan te raden een zuinige wasmachine aan te schaffen als je aan een nieuwe toe bent. Ook koudere en kortere wasbeurten helpen uiteraard.

7. Check op een lek

Lekken zijn niet altijd zichtbaar, maar kunnen behoorlijke gevolgen hebben voor je waterverbruik. Bij een lekkende kraan gaat volgens Greenpeace tot 100 liter water per dag verloren en bij een lekkende toiletspoeling kan dat oplopen tot 600 liter per dag. Met een lek (laten) dichten, kun je dus heel wat drinkwater per dag besparen.

Check ook onze simpele tips om gas te besparen en in energiekosten te minderen.

6 gezonde snacks tijdens een warme dag, met een korreltje zout

Share this post