Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

46.549 Nederlanders ruimen jouw en mijn rommel op tijdens Nederland Schoon

Nederland Schoon

Precies 46.549 Nederlanders hebben vandaag meegedaan aan de twintigste Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon. Als echt iedereen, na zich vooraf te hebben aangemeld, op kwam dagen natuurlijk. Ook vluchtelingen hielpen mee.

Deze tienduizenden deelnemers gingen gezamenlijk aan de slag met 3.347 opschoonacties in ‘schoongebieden’ door heel Nederland. De plekken werden vooraf aangemaakt via de site van Nederland Schoon. Het thema van dit jaar was Elke verpakking telt. Hiermee wil initiatiefnemer Nederland Schoon benadrukken dat elke verpakking telt in het voorkomen van zwerfafval. Maar ook dat elke verpakking een bepaalde waarde in de keten heeft als het op de juiste manier wordt weggegooid.

Landelijke Opschoondag Nederland Schoon

 

Nederland Schoon registreert zwerfafval

Aan alle deelnemers werd gevraagd om de Litterati-app te gebruiken om zo het gevonden zwerfafval goed te registreren. Opvallend dit jaar was het grote aantal bedrijven dat met medewerkers en/of hun klanten of buurt de handen uit de mouwen stak om hun omgeving op te schonen. Nederland Schoon gaat daarmee op weg naar een nogal ambitieus doel: een 100 procent zwerfafvalvrij Nederland in het jaar 2030.

Het is niet zo dat deze dag de enige dag is waarop Nederlanders jouw, mijn en hun eigen troep opruimen. In oktober werden de Friese wateren bijvoorbeeld nog van plastic ontdaan.

Ter gelegenheid van de jubileumeditie van vandaag lanceerde Nederland Schoon de speciale podcastreeks Waste je dat? om te luisteren tijdens het opschonen. De podcast is te beluisteren via de podcastapp van Spotify en de Apple Podcasts.

Opschoonacties door het hele land

Door het hele land werden er vandaag van jong tot oud dus opschoonacties georganiseerd. Zo ging men in Vinkeveen met sups, kano’s, motorboten en jetski’s het water op om de plassen te ontzien van zwerfafval. Ook staken vluchtelingen, die onderkomen hebben in een voormalige hotelboot in de Achtersluispolder in Zaandam, de handen uit de mouwen en gaan zij voortaan wekelijks, samen met taalvrijwilligers van de voetbalclub Rood Wit, in sportpark Poelenburg de wijk in om schoon te maken. Daarnaast organiseerden verschillende deelnemende bedrijven opvallende acties. Zo regelde Mars BE-KIND Cleanup Runs, GoClean een zwerfafvalkaravaan in gemeente Duiven en Westervoort, deden alle parken van Landal GreenParks mee en McDonald’s ging met de gasten in al hun vestigingen de strijd tegen zwerfafval aan.

Landelijke Opschoondag Nederland Schoon

20e editie Landelijke Opschoondag Nederland Schoon

„Vorig jaar zag de Landelijke Opschoondag er door de coronacrisis heel anders uit en kon men niet in grote groepen opschonen”, zegt Vincent Breedveld, woordvoerder van Nederland Schoon. „Het is dan ook geweldig om te zien welke initiatieven er dit jaar allemaal zijn ontstaan tussen buurtbewoners, sportclubs, scholen, verenigingen, gemeentes en bedrijven. Samen met al onze partners bundelen wij de krachten om ervoor te zorgen dat Nederland zwerfafvalvrij wordt én blijft. Want na vandaag stoppen wij niet. Wij zetten ons het gehele jaar door hiervoor in en ik hoop dat alle deelnemers geïnspireerd raken om vaker een opschoonrondje te lopen.”

Kon je vandaag de handen dus niet uit de mouwen steken? Morgen mag ook… Voor meer informatie over Nederland Schoon kijk je hier.

Het Metro-panel over de stelling: ‘De gaskraan in Groningen moet per direct verder worden opengedraaid’

Share this post