Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

10 populaire wandelroutes op een rij: op naar Beek en Berg en ‘t Drielandenpunt

wandelen wandelroutes

Wandelen is voor veel Nederlanders met stip de favoriete buitenactiviteit. Met stip omdat toen corona drie jaar geleden in ons leven kwam, heel wat stoffige wandelschoenen uit de kast kwamen. ‘We’ lopen nog steeds graag. Daarom: 10 populaire wandelroutes op een rij, voor als je weer een wat inspiratie nodig hebt.

De populariteit van wandelen is de afgelopen jaren dus gestegen. Je een uurtje per dag op één van de vele wandelroutes begeven is trouwens al goed voor je lichaam. Vooral de maanden april tot en met juni worden hiervoor volop benut.

Wandelroutes in de buurt

Al die lekker kuierende Nederlanders houden ervan om in hun eigen gemeente op stap te gaan, als in hun vrije tijd de wandelschoenen aangetrokken kunnen worden. Geen wonder, want in ons land is er een ruime keuze aan wandelroutes. Van korte tot meerdaagse wandelingen, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad die je kiest. Het warme voorjaarsweer nodigt deze maand uit om naar buiten te gaan en de omgeving te voet te verkennen.

wandelen wandelklachten wandelschoenen

De top 100 wandelroutes

Ter gelegenheid van dit nieuwe wandelseizoen hebben Holidu, waar je normaal gesproken vakantiehuizen kunt boeken, en outdoor platform AllTrails, onderzocht wat de populairste wandelroutes in Nederland anno 2023 zijn. Er is geen half werk verricht, want er is zelfs een Top 100 aan wandelroutes samengesteld.

Als je op zoek bent naar nieuwe wandeluitdagingen, laat je dan inspireren door onderstaande routes (inclusief de lengte en, door tal van zaken te vergelijken, ‘een score uit maximaal 5’). En dan: de paden op, de lanen in…

1. Bleek en Berg – door het Nationaal park Zuid-Kennemerland | 4.61 ★ 11,3 km

In de buurt van Bloemendaal, dwars door de duinen, trekt dit wandelpad veel wandelliefhebbers aan. En dat is te begrijpen. Afwisselingsrijke wegen door bos en langs het vogelmeer, met prachtige uitzichten langs het strand. Wilde paarden en koeien. Je kunt bij Parnassia starten en na afloop jezelf heerlijk trakteren op een hapje en drankje.

2. Vijlenerbos – Drielandenpunt – Meelenbroek – Vijlen in Limburg | 4.58 ★ 19,2 km

Deze prachtige rondwandeling langs de Belgisch-Duitse grens is een ware uitdaging met 19,2 km. Je moet ingesteld zijn op een lange tour, maar het is niet al te moeilijk. Het heuvelachtige landschap biedt veel afwisseling en er zijn genoeg plekjes waar je onderweg even een pitstop kunt houden.

3. Waterloopbos – Kraggenburg in Flevoland | 4.56 ★ 5,1 km

De derde meest populaire wandeling vind je in Flevoland. De naam zegt het al, onderweg kun je veel water verwachten. Het is vroeger gebruikt voor veel waterkundig onderzoek, waardoor je nog veel resten tegenkomt van proefjes rondom de deltawerken bijvoorbeeld. Extra bijzonder dus als je over de verschillende loopbruggen loopt en langs veel oude modellen.

4. Koning van Spanje – bij Gulpen in Limburg | 4.55 ★ 13,4 km

Weer een prachtige afwisselende wandeling door de heuvels van Limburg. De Spanjaarden zouden hier ooit een tijd de heuvels bezet hebben tijdens de 80-jarige oorlog, vandaar de naam van deze Heuvel ‘Koning van Spanje’. Het is een flinke tocht, dus neem genoeg snacks en drinken mee voor onderweg.

5. Holterberg Rondwandeling – Holten in Overijssel | 4.55 ★ 13 km

Deze wandeling loopt door Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en de mooie heidevelden. Je moet er iets langer dan drie uur voor uittrekken, over veel leuke paadjes en heuveltjes. Je mag je hond hier aan de lijn ook meenemen.

6. Kennemerduinen – Koevlak – Parnassia | 4.54 ★ 10,8 km in Noord-Holland
7. Oude Hopel – Winselerhof – Strijthagen | 4.54 ★ 5,6 km in Limburg
8. Wandelroute Heuven Beekhuizen Veluwezoom | 4.54 ★ 9,7 km in Gelderland
9. Duivelsberg – Landschapsmuseum – Uitkijkpunt – Heksendans | 4.54 ★ 6 km in Gelderland
10. Rondje Friescheveense Plas en Eelde | 4.53 ★ 10,9 km in Groningen

Nog 90 wandelroutes

Nog meer goede wandelroutes nodig om te hiken? Lees dan hier.

Op zoek naar een leuke wandelroute? Dít is de beste van de Benelux

Share this post