Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Deze 10 dingen wil je weten als je (bijna) ouder bent van een puber

puber pubers opvoeden

Dacht jij dat je alles al wist na de peuterpuberteit en de basisschooltijd? Helaas, het échte opvoedwerk komt pas als je schattige zoon of dochter een puber wordt… Houd daarom rekening met deze tien dingen.

De puberteit is een lastige periode, niet alleen voor je puber, ook voor jou als ouder. Je kan daarom maar beter goed voorbereid zijn op wat je te wachten staat.

Dingen die je wil weten als ouder van een puber

Deze dingen kun je alvast in je oren knopen.

1. Je tiener weet álles, jij weet niets

Pubers denken dat ze ontzettend volwassen zijn en de wereld in hun broekzak hebben. Alles wat jij zegt of vindt, wordt beantwoord met een hoop gezucht, rollende ogen en arrogante blikken. „Duh, mam!” Maar gelukkig, het gaat over. Echt.

2. Je puber lijkt je te haten (maar houdt stiekem nog evenveel van je)

Het ene moment kan je kind niet zónder je en wil hij aandacht, liefde en jouw bevestiging. Het andere moment wil je puber niets met je te maken hebben. Een échte persoonlijkheidsstoornis zou je denken. Maar nee, het is de puberteit met al die gierende hormonen! En jij? Jij denkt met weemoed terug aan de tijd dat je kind nog klein en schattig was en bedenkt je dat de tijd véél te snel gaat. Een ogenblik later kun je je kind wel weer achter het behang plakken.

3. Je puber denkt dat hij of zij te dik is/te dun/te lelijk/te klein/te groot

Of je puber zichzelf nou te dun, te dik of te wat dan ook vindt, onthoud dat het niet jouw schuld is. Hoe je je kind ook hebt opgevoed en nog steeds doet, bijna elke tiener denkt hetzelfde. En dat is weer de schuld van die gierende hormomen.

4. Je puber doet aardig tegen iedereen, behalve tegen jou

Je staat met je oren te klapperen als je van andere mensen hoort hoe aardig, behulpzaam en respectvol je kind is als hij niet bij jou in de buurt is. “Hebben wij het hier over hetzelfde kind?!” Dat dit thuis niet gebeurt, komt doordat je puber zich hier het meest op z’n gemak voelt en wel weet dat jouw liefde onvoorwaardelijk is. Klinkt best logisch toch? Behalve op het moment dat die hormoonaanval op jou gericht is. Dan wil je dat jij die ‘andere mensen’ bent. Heb even geduld (een paar uurtjes) en wacht op het moment van punt twee: wanneer je kind aandacht en liefde wil.

5. Je tiener zal ontzettend stomme keuzes maken

Denk eens even héél hard terug aan vroeger, aan de tijd dat jij zelf een puber was. Denk daarna aan al die stomme keuzes die je toen hebt gemaakt. Iets met veel te dronken op een feestje enne… Ja? Herinner je je het weer? Jij was echt niet de enige op de wereld die zich zo gedroeg en voor je eigen tiener geldt hetzelfde. Niet iedere fout is een fatale fout. Het zijn fouten waar je kind van leert, die zijn horizon verbreden en hem meer ervaring geven. En in de meeste gevallen zal het dan ook niet weer gebeuren.

6. Hoeveel eten je ook inslaat, het zal nooit genoeg zijn

Vooral tienerjongens zijn gewoonweg niet te verzadigen. Zodra jij de nieuwe lading boodschappen naar binnen hebt gesleept, kun je eigenlijk linea recta weer terug naar de supermarkt. Zeg maar ‘dááág’ tegen je voorraadkast.

7. Pubers laten alles, echt alles, slingeren

Een jas op de vloer, onderbroeken die nog niet aan de lampen hangen en sokken door het hele huis. Ja, je hebt een puber in huis wonen. En het maakt echt niet uit of je dochter of een zoon hebt, ze maken er sowieso een puinhoop van. Je wordt vooral gek van hun slaapkamer: de vloer ligt bezaaid met de meest uitlopende items en er loopt één pad van de deur naar het bed. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de geur…

8. Toen je puber nog een mini was

Je zult momenten hebben dat je terugdenkt aan de tijd dat je kind nog zo heerlijk klein was en compleet afhankelijk van jou. “Waar blijft de tijd?”, vraag je jezelf steeds vaker af, als je weer te maken krijgt met die rollende ogen van je puber.

9. Je bent dankbaar

Naast de heimwee momenten naar vroeger, zullen er ook momenten zijn dat je óntzettend blij bent dat jouw kind geen peuter meer is. Zo’n moment dat je in een restaurant zit en er een peuter schreeuwend en huilend voorbij komt rennen, compleet onhandelbaar. “En daar heb ik mooi geen last meer van”, denk je dan voldaan.

10. Al het genoemde zal ook weer overgaan

Weet je nog dat je tiener een pasgeboren baby was, niet meer wilde stoppen met huilen, en slapen het laatste was wat hij wilde doen? Je dacht dat het nóóit meer over zou gaan. Maar dat deed het wel! Net als met alle andere fases die je kind heeft gehad. Dat pubergedrag van je tiener? Gaat dus ook weer over. Even doorbijten!

Wil je meer lezen over opvoeding? Dat kan hier.

Share this post